OOXML – Bakgrunn og prosess

I september 2007 avviste ISO å godkjenne Microsofts nye dokumentformat, Office Open XML (OOXML), som ny standard for Office-dokumenter. Det var ECMA (European Computer Manufacturers Association) TC 45, med Microsoft i spissen, som stod bak forslaget til ISO. Forslaget ble altså nedstemt og sendt tilbake til ECMA slik at de kunne komme med et nytt forslag med de rettinger som ble foreslått i forbindelse med ISO-avstemningen.

ECMA TC 45 har nå laget et nytt forslag som skal opp til vurdering av ISO i et såkalt Ballot Resolution Meeting (BRM) i Geneve i slutten av februar. I løpet av dette 5-dagers-møtet skal representanter for de landene som stemte nei til det opprinnelige forslaget forsøke å komme til enighet om de endringene som er foreslått av ECMA. Resultatet av dette møtet vil være det endelige forslaget til en OOXML-standard. Deretter får alle medlemmene av ISO som stemte ved den første avstemmingen en måned til å vurdere forslaget og eventuelt endre sin opprinnelige stemme. Innen utgangen av mars vil det så være klart om OOXML blir en ny standard i ISO eller om Microsoft må gi opp standardiseringen i denne omgang.

De siste månedene har jeg forsøkt å sette meg inn i bakgrunnen for OOXML og prosessen i ISO. Både av nysgjerrighet og fordi jeg som uavhengig og selvstendig IT-konsulent må kunne rådgi kunder på best mulig måte i forhold til den programvaren de bruker og de dokumentformatene de velger å benytte seg av. Det har ikke vært noen lett oppgave å finne frem til fakta og å forstå de ulike motsetningene som eksisterer mellom forsvarere og motstandere av OOXML. Nettet er fullt av diskusjoner for og i mot OOXML og det kan av og til virke som det står om verdens overlevelse eller undergang når man leser en del av diskusjonene. Mange har sterke synspunkter på Microsoft og deres metoder, og atter andre forsvarer dem nesten uansett hva de gjør.

For å forstå den høye temperaturen er det kanskje nødvendig å se litt på bakgrunnen for OOXML. Alle tidligere utgaver av Microsoft Office har lagret sine filer i såkalte binære formater. Det vil si formater som kun Microsoft sine programmer kan produsere og lese (doc, xls og ppt). Andre har forsøkt med mer eller mindre hell å lage konverteringsfiltre som gjør at også andre konkurrerende kontorprogrammer kan både lese og produsere slike filer. Microsoft har inntil det siste gjort det så vanskelig som mulig for andre å lage slike filtre ved å holde tilbake spesifikasjonene for sine formater. Poenget har selvsagt vært å sørge for at de opprettholder den høye markedsandelen de har på denne typen programvare. Så godt som alle har jo eller har hatt en versjon av Microsoft Office installert. For å kunne konkurrere med Microsoft Office måtte man altså enten forsøke å etterlikne deres binære filer så godt som mulig, eller bruke et annet format.

Selskapet StarDivision stod bak den konkurrerende kontorpakken StarOffice. De startet i 1999 arbeidet med å lage et XML-basert filformat som skulle være åpent og fritt tilgjengelig for andre å implementere. De ble kjøpt opp av Sun som deretter lot organisasjonen OpenOffice.org få tilgang til kildekoden til StarOffice, med sikte på å lage en gratis Open Source kontor-pakke som skulle kunne konkurrere med Microsoft Office. Sun fortsatte samtidig arbeidet med å videreutvikle StarOffice.

Arbeidet med det åpne filformatet fortsatte i organisasjonen OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards). Det ble opprettet en Open Document TC som ble ledet av Sun. Microsoft var også medlem av Oasis men takket nei til å være med i Open Document TC.

I 2002 ble StarOffice 6.0 og OpenOffice.org 1.0 lansert og begge programmene brukte det åpne formatet fra OASIS som ble kalt Open Document Format (ODF). I 2005 ble ODF godkjent som standard i OASIS og flere kontorprogrammer gikk over til å bruke ODF som standard eller laget filtre som gjorde at programmene enkelt kunne åpne eller lagre filer i ODF-format. IBM hadde også kommet med på laget og deres IBM Workplace hadde innebygget støtte for ODF. I mai 2006 ble ODF 1.0 godkjent som standard av organisasjonen ISO (ISO/IEC 26300).

Microsoft hadde på sin side også begynt å eksprimentere med XML-baserte filformater. Allerede i Microsoft Office 2000 var støtte for XML og muligheter til å lagre dokumenter i XML-format. Etterhvert som ODF ble mer og mer brukt intensiverte Microsoft arbeidet med å utvikle et helt nytt format for sine kontorprogrammer. Formatet skulle være XML-basert som ODF og fikk navnet Office Open XML (OOXML). Et viktig moment for dette formatet var selvsagt å sørge for at overgangen fra de binære formatene ble så smertefri som mulig for brukerne. Det eksisterer milliarder av dokumenter som er lagret i de binære formatene og Microsoft måtte gjøre alt for at disse dokumentene skulle kunne åpnes og lagres i det nye formatet uten at innholdet eller utseende ble endret eller ødelagt.

Arbeidet med å utvikle OOXML ble overlatt til organisasjonen ECMA og det ble opprettet en TC (TC 45) under ledelse av representanter for Microsoft. Det ble besluttet at formatet skulle være åpent og fritt tilgjengelig slik at også andre skulle kunne lage programmer som kunne åpne og lagre dokumenter i OOXML. Dette kom som et direkte svar på den økende bevisstheten rundt bruken av proprietære (lukkede) formater, særlig i offentlig virksomhet. Stadig flere krevde at offentlig informasjon skulle være tilgjengelig på formater som skulle kunne leses av alle, ikke bare de som hadde bestemte programmer (Microsoft Windows og Office) installert på sin maskin. ODF var allerede åpent og hvem som helst kunne gratis laste ned programmer som kunne lese og lage filer i dette formatet.

Det ble besluttet at Microsoft Office 2007 skulle benytte det nye OOXML-formatet som standard lagringsformat. I desember 2006 ble OOXML godkjent som standard av ECMA, akkurat i tide til lanseringen av Office 2007. OOXML (eller ECMA 376 som var det offisielle navnet fra ECMA) ble deretter oversendt ISO for å forsøke å få det godkjent som standard også der. Dette ville i så fall være delvis i direkte konkurranse med den eksisterende standarden ODF. Det å få godkjent en standard i ISO tar vanligvis flere år. Microsoft og ECMA benyttet imidlertid muligheten til det som kalles en Fast Track-prosess. Dette er en mulighet enkelte organisasjoner har for å få en raskere godkjenning av en standard.

ISO består av representanter for standardiseringsorganisasjoner fra mange land. Hvert land setter selv sammen komiteer eller utnevner personer som kan representere landet i forbindelse med avstemninger i ISO, en såkalt National Body (NB). I Norge er det Standard Norge som har ansvaret for dette. Det ble nedsatt en arbeidsgruppe (SC 34) som skulle vurdere om Norge skulle stemme ja eller nei til godkjenning av OOXML/ECMA 376 som standard i ISO. I en slik avstemning har man tre valg: ja, nei med kommentarer eller nei. Norge stemte nei med kommentarer.

I september 2007 ble altså OOXML/ECMA 376 nedstemt i ISO med knapp margin. Det var høy temperatur i forbindelse med avstemningene og det ble avslørt forsøk på bestikkelser i enkelte lands komiteer. Blant annet ble sveriges stemme avvist da det viste seg at en representant for Microsoft hadde tilbudt støtte til markedsføring til bedrifter som meldte seg inn i det nasjonale standardiseringsorganet og sørget for at OOXML ble godkjent. Det var også en lang rekke land som ble medlemmer av ISO like før avstemningen og som stemte for godkjenning. Dette var blant annet land som tidligere aldri hadde deltatt i noe internasjonalt standardiseringsarbeide.

Fra den andre siden ble det hevdet at IBM og Sun stod bak mange av kommentarene til de som hadde stemt nei. Mange land hadde de samme kommentarene og de var åpenbart kopiert fra samme kilde.

Etter at OOXML ble nedstemt i ISO har altså ECMA hatt et halvt år på seg til å vurdere de ulike kommentarene som har kommet fra de som stemte nei med kommentarer og legge frem et nytt forslag for ISO. Dette forslaget er nå sendt ut til de ulike NB-ene som så skal sende sine representanter til BRM i slutten av februar.

Eventuelle feil kan gjerne påpekes.

Reklamer

2 tanker om “OOXML – Bakgrunn og prosess

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s