ODF-formatet og interoperabilitet

Det har vært sagt og skrevet mye om OOXML-formatet og at det er umulig å implementere for andre enn Microsoft. De siste dagene har det for ekempel vært diskutert om OOXML virkelig er implementert i Apple sine produkter (iPhone, iWork, OS X). Poenget med et åpent format er jo at det skal være mulig for andre å implementere slik at innhold, formatering og struktur blir bevart uansett hvilket program man benytter for å lese og produsere filene.

ODF-formatet har vært fremhevet som et åpent format hvor det finnes flere ulike programmer som kan lese og produsere ODF-filer, uten tap av innhold, formatering og struktur. La oss se litt på hvordan det fungerer med filer laget med ulike presentasjonsverktøy. Jeg har benyttet to av de gratis verktøyene som finnes og som bruker ODF som standard lagringsformat: OpenOffice.org 2.3 og Lotus Symphony Beta 4. Google Docs støtter foreløpig ikke presentasjoner laget i ODF-formatet.

Først laget jeg en presentasjon i Lotus Symphony. Den inneholdt en forside, en side med en tabell, en side med et tegnet objekt og en side med en tekstboks. Jeg la til en egendefinert animasjon på det tegnede objektet og på tekstboksen. Jeg la også inn en overgangseffekt mellom lysbildene (bølget linje). Presentasjonen ble så lagret i standard format, ODP (Open Document Presentation).

Deretter åpnet jeg presentasjonen i OpenOffice.org 2.3. Alle utseendeformateringer (bakgrunn, skrifter, farger) var bevart 100%. Tabellen jeg hadde laget i Lotus var erstattet med et usynlig OLE-objekt. Ved å dobbeltklikke på objektet ble det synlig og det kunne redigeres som et innebygget regnearkobjekt. Plassering og formatering av tekst måtte gjøres manuelt for å få det til å stemme sånn nogenlunde med originalen. Cellene måtte også manuelt gjøres gjennomsiktige for at bakgrunnen skulle synes som i originalen.

Det tegnede objektet fra Lotus-presentasjonen vistes på samme måte i OO men animasjonen var borte. Det var ikke tegn til at det hadde vært noen animasjon der i originalen. Det samme skjedde med den animerte tekstboksen. Tekstboks og innhold vistes som normalt men ikke noe tegn til animasjon. Overgangen mellom lysbildene var bevart men det var svært ulikt hvordan de to applikasjonene utførte lysbildeovergangen.

Deretter forsøkte jeg å gjøre det samme andre veien, altså lage en tilsvarende presentasjon i OO og deretter åpne den i Lotus Symphony. Siden OO ikke støtter bruk av tabeller i presentasjoner måtte jeg sette inn et regnearkobjekt for å illustrere en tabell. Forøvrig ble presentasjonen laget på akkurat samme måte.

Da jeg åpnet presentasjonen i Lotus så den helt identisk ut. Alle formateringer og alt innholdet var bevart. Regnearkobjektet var også helt identisk som i originalen. Ved å dobbeltklikke på objektet kunne det redigeres på samme måte som i OO. Animasjonen av det tegnede objektet var identisk, det samme var lysbildeovergangene. Den animerte tekstboksen vistes som normalt i vanlig lysbildevisning (sidevisning i Lotus) men da jeg kjørte selve presentasjonen var det ikke tegn til noen tekstboks i det hele tatt. Den dukket aldri opp.

 Jeg har for ordens skyld lagt ved begge presentasjonene her med navnene Presentasjon OO og Presentasjon LS. OO er presentasjonen som ble laget i OpenOffice.org og LS er presentasjonen som ble laget i Lotus Symphony. På grunn av begrensninger hos WordPress.com har jeg endret filtypen til ODT uten at det skal ha noen betydning. Omdøp eventuelt til ODP.

OpenOffice Presentasjon 

Lotus Symhpony Presentasjon 

Poenget med dette er å vise at det ikke er trivielt å implementere det samme formatet i ulike applikasjoner. Selv om ODF har vært en åpen og fritt tilgjengelig standard en lang stund er det ikke gitt at applikasjonene lager filer som er interoperable sånn helt uten videre.

Reklamer

9 tanker om “ODF-formatet og interoperabilitet

 1. Shahzad Rana

  Hei Fredrik,

  I grunnen ikke overraskende å se at ODF sliter med egen implementering av standarden. Skulle likt å vist hvilken versjon av ODF henholdsvis Lotus Symphony og Open Office bruker. Vet du det?

  Ut fra blog-statistikken så er det endel som har vært inne og lest artikkelen din. Mest sannsynlig er det endel ODF-entusiaster, de samme som dømmer Open XML (ECMA 376) nord og ned.

  Skulle likt å fått greie på hva de tenker når du fremfører et slikt resultat…

  Vi får se om de tar bladet fra munnen og legger igjen noen kommentarer på din blog etterhvert.

  Svar
 2. Jesper Lund Stocholm

  Fredrik,

  En lille korrektion:

  Teknisk har ODF kun én «tabel-model» og denne deles af både tekstbehandling, regneark og præsentationer. Det kan du bla se hvis du kigger i selve ODF-præsentations-pakken. Lotus Symphony har blot valgt at skjule denne detalje for dig (det synes jeg i øvrigt er fint, det er OOo, der opfører sig mystisk, da man aktivt via brugerfladen skal indsætte et regneark i præsentationen).

  Det giver altså ikke så meget teknisk mening at sige, at man skal indsætte et regneark i en præsentation for at lave en tabel. Problemet ligger i, at ODF kun indeholder én type tabeller. Her er OOXML anderledes, hvor der principielt set er én tabel-type for hver ML.

  🙂

  Svar
 3. Audun

  For min del hadde det vært interessant å se hvordan dette fungerer mellom OpenOfffice.org og Microsoft Office 2003 med ODF-addon. Tror jeg skal sjekke det, for det er nok det som vil bli mest brukt. I alle fall hos oss.

  Svar
 4. Tilbaketråkk: ODF - et åpent alternativ? « Fredrik E. Nilsens Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s