Håkon Wium Lie mot OOXML

Håkon Wium Lie, teknologidirektør i Opera Software, oppfinner av CSS og aktiv debattant i forhold til bruk av åpne standarder har møtt Shahzad Rana fra Questpoint til webdebatt på Computerworld TV. Diskusjonen gjaldt bruken av åpne standarder og det kommende Ballot Resolution Meeting i Geneve hvor Rana er medlem av den norske delegasjonen, og hvor man skal diskutere ECMA sine forslag til endringer av OOXML etter avstemningen i september 2007.

Wium Lie er utvilsomt en autoritet i både det norske og internasjonale IT-miljøet. Han har lang erfaring med arbeid med standardiseringer og sitter i SN K/185 som har bestemt norges posisjon i forhold til OOXML. Når han snakker blir han lyttet til og det er få som stiller spørsmål ved hans vurderinger, ihvertfall innen den norske nettdebatten.

I en nettdebatt som den som ble arrangert av Computerworld må man nødvendigvis forenkle noe og spissformulere seg litt. Jeg synes imidlertid Wium Lie ofte blir upresis og han slipper unna med litt for enkle forklaringer. For å ta noen punkter fra debatten: Wium Lie hevder at Microsoft ikke har lagt inn støtte for ODF i sine Officeprogrammer. Dette er bare delvis riktig. Det er ikke native støtte for ODF i Office men Microsoft har vært med å lage en open source plug-in som gjør det mulig å lagre direkte i ODF. Microsoft vil også gjøre det mulig å la utviklere bygge inn støtte for enda flere lagringsformater og for å bruke disse formatene som standard lagringsformat.

Han hevder videre at ODF og OOXML er «like som to dråper vann nesten». Det er en grov overforenkling. Det sier seg selv at en spesifikasjon på 700 sider (ODF) og en på 6.000 sider (OOXML) umulig kan være «like som to dråper vann». Begge formatene dreier seg om lagring av struktur, innhold og formateringer i Office-dokumenter men er svært ulike i utforming og scope. Det er naivt å tro at det er trivielt å bytte mellom disse formatene i applikasjonene. Det er ikke umulig, men langt fra trivielt. Tyske FOKUS Fraunhofer Institute koordinerer en arbeidsgruppe fra DIN som skal lage en teknisk gjennomgang av hva som skal til for å oversette mellom de to ulike formatene. Velkjente (og kontroversielle) Sam Hiser uttaler også følgende:

The ODF-to-OOXML harmonization effort being hosted by the German standards group, DIN, is Europe’s best effort to resolve our Mexican Standoff between Microsoft, Sun and IBM. Even though harmonization is laughably complex and will not work unless the applications are harmonized too, the best and brightest of Germany are left to hope for success.

Dennis E. Hamilton har også en lenger gjennomgang i sin blogg

I diskusjonen mellom Wium Lie og Rana kom det også opp spørsmål om dokumentasjon av Microsoft sine gamle binære Office-formater. Wium Lie uttaler da at «det kanskje er i ferd med å skje» at Microsoft dokumenterer de gamle binærformatene. Forhåpentlig snakker han da  mot bedre vitende. Dokumentasjonen har vært tilgjengelig lenge og er nå gjort tilgjengelig for direkte nedlasting.

Dessverre er det ikke første gangen Håkon Wium Lie overforenkler eller er upresis. I forbindelse med et intervju med It-avisen uttalte han for eksempel følgende, i en diskusjon rundt Adobe Flash:

Intervjuer: Du må ende opp med å betale noen tusen for å komme i gang med å lage applikasjoner i Flash…

Wium Lie: (…)Jeg skulle veldig gjerne ønske at de (Adobe) åpna opp spesifikasjonene sånn at de lot andre også lage programvare for dette her.

Dette er beviselig feil. Spesifikasjonene til å lage swf-filer (Adobe Flash-filer) er fritt tilgjengelige for nedlasting fra Adobe og i lisensbetingelsene heter det blant annet:

Pursuant to the terms and conditions of this License, you are granted a nonexclusive license to use the Specification for the sole purposes of developing Products that output SWF or FLV. 

Poenget med dette er selvsagt ikke å ta Håkon Wium Lie spesielt. I nettdebatter må man som sagt ofte ty til forenklinger og det kan fort risikere å bli upresist eller direkte feil (jeg tror jeg har tatt feil minst et par ganger jeg også). Poenget er å vise at man ikke alltid skal ta alt for god fisk, selv om det kommer fra en respektert og ellers troverdig kilde.

Reklamer

9 tanker om “Håkon Wium Lie mot OOXML

 1. Asbjørn Ulsberg

  Det er fullt mulig å lage applikasjoner som produserer Flash, men å lage applikasjoner som konsumerer og spiller av Flash-filer er rett og slett forbudt:

  «You may not use the Specification in any way to create or develop a runtime, client, player, executable or other program that reads or renders SWF files.»

  Så selv om Lie forenkler og kanskje ikke påpeker nøyaktig hvor skoen trykker, er hans angrep generelt sett helt riktig og det er viktig at noen tør være så krasse i kritikken som han er, med tanke på hvor langt på motsatt side dem han kritiserer som oftest befinner seg. Det er kun ved å ha slike ytterpunkter at andre kan klare å finne en mer gylden middelvei.

  Uten ytterpunktet Lie representerer er det klart at middelveien ville vært mye nærmere bakgården til Adobe eller Microsoft, noe ingen andre enn Adobe og Microsoft tjener på.

  Jeg er ellers enig i at Lie ofte kan være litt upresis, men kritikken er minst like ofte så berettiget og motpartene såpass ulne og usaklige i sitt forsvar at det sjelden spiller noen rolle. Og spesielt med Shahzad Rana som motdebattant mener jeg det er ganske opplagt hvem som skyter med Howitzer og hvem som skyter med M40.

  Svar
 2. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  En liten presisering: Det er ikke forbudt å lage applikasjoner som spiller av Flash-filer, det er forbudt å bruke spesifikasjonene fra Adobe til å lage applikasjoner som spiller av Flash-filer. Det er laget applikasjoner som spiller av Flash-filer til andre platformer gjennom reverse engineering, for eksempel Gnash som er en GNU Flash-player:

  http://wiki.gnashdev.org/wiki/index.php/Main_Page

  Ellers reagerer jeg litt på at alle bare nikker til alt Wium Lie sier og ikke stiller spørsmål ved riktigheten til alle hans påstander og kommentarer. Det er jo nok at de som er motstandere av alt Shahzad Rana sier. Det er vel denne svart/hvitt-tenkingen jeg vil til livs. Alt Wium Lie sier er ikke riktig bare fordi han er opptatt av Open Source, på samme måte som ikke alt Shahzad Rana sier er feil fordi han arbeider for Microsoft.

  Svar
 3. Asbjørn Ulsberg

  Å bruke reverse engineering for å spille av Flash er kanskje ikke forbudt, men det er vel heller ikke akkurat en metode som er velsignet og støttet av Adobe. Fikk Gnash store nok markedsandeler til å være en trussel for Adobes egen avspiller (eller bare nok til å bli en irriterende stein i skoen) ville de nok rettet ganske hardt advokatskyts mot Gnash-utviklerne uten å tenke seg om to ganger.

  Jeg er enig i at alle ikke skal nikke til Wium Lie, man skal kreve den samme standarden for saklighet og korrekthet av ham som av hans motdebattanter. Men jeg mener også det er viktig å sette pris på motvekten han representerer og være like flink til å se gjennom fingrene når det gjelder hans uttalelser som når det gjelder motpartens.

  Svar
 4. Tilbaketråkk: Martin Bekkelund

 5. Øyvind

  Det bør ikke være noe sjokk for deg at mange er skeptiske til Microsoft, for mange har opplevd at det Microsoft som leverandør ikke har holdt mål. Selv bruker jeg stadig færre produkter fra Microsoft, ene og alene ut i fra en rekke dårlige erfaringer med Microsoft som leverandør.

  Jeg liker ikke open office og bruker det ikke, men takket være ODF-leiren, ser jeg nå at jeg også slipper å oppgradere til en nyere versjon av office for å kunne åpne disse håpløse docx-filene som innimellom kommer i innboksen min, og dermed skylder jeg den gjengen en stor takk.

  Svar
 6. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Jeg er ikke sjokkert over at mange er skeptiske til Microsoft, og selv om enkelte har vanskelig for å tro det er jeg også skeptisk. Men; det hjelper ikke å opptre utydelig og basere argumentasjonen sin på halvsannheter og direkte feil, selv om man heter Håkon Wium Lie.

  Svar
 7. Øyvind

  Håkon Wium Lie er troverdige, og argumentene dine om at Lie lyver virker litt spinkle.

  Det er vanskelig å se at MS er ærlige om behovet for å ISOfisere OOXML. Det meste tyder på at MS agenda for ISO dreier seg om noe annet en å skape uro rundt ODF som ISO-standard.

  Svar
 8. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Jeg har aldri hevdet at Wium Lie lyver. Jeg har sagt han uttaler seg upresist og overforenkler, og har vist til uttalelser som bekrefter dette. Spørsmålet er ikke om Wium Lie er troverdig eller ikke, spørsmålet er om man skal ta alt han sier for god fisk. Jeg mener det er grunn til å stille spørsmål ved en del av hans uttalelser og at en mann i hans posisjon bør være mer presis og ikke basere argumentasjonen sin på direkte feil eller halvsannheter.

  Når det gjelder argumentene for ISO-sertifisering så handler det selvsagt først og fremst om økonomi. Det gjelder for Microsoft som det gjaldt for Sun (og senere IBM) da de satset på ODF. Microsoft har sett at en åpning av formatet og ISO-sertifisering vil bli en forutsetning (uttalt eller ikke) for mange offentlige virksomheter verden over.

  Det bør også være rimelig klart nå at det vil ta lang tid å harmonisere de to formatene (og applikasjonene som lager dem) slik at de vil bli virkelig interoperable. For at dette skal skje mener jeg det er en forutsetning at OOXML blir godkjent i ISO slik at vi har en mulighet til å holde Microsoft i ørene og at formatet utvikles i åpenhet.

  Det er ellers verdt å merke seg at Microsoft aldri har motsatt seg standardisering av ODF og stemte for godkjenning i Oasis.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s