BRM i Geneve

I dag starter det mye omtalte Ballot Resolution Meeting (BRM) i Geneve. Aldri før har vel noe så kjedelig som en 6000-siders teknisk dokumentasjon fått slik oppmerksomhet og store deler av IT-verden (og andre) følger prosessen med argusøyne. Hensikten med BRM er å diskutere de endringene til OOXML aka. DIS 29500 som ECMA har foreslått i sin «proposed disposition». Denne «proposed disposition» er igjen resultatet av alle de kommentarene som kom fram under forrige avstemming i ISO i september. Totalt var det over 3.500 kommentarer som kom frem under avstemmingen og av disse var drøyt 1.000 unike eller distinkte. Det resulterende forslaget fra ECMA var på hele 2.000 sider.

Poenget med BRM er altså å diskutere forslagene fra ECMA og å komme frem til en endelig tekst. Deretter skal den endelige teksten opp til ny avstemming i ISO og landene som stemte i september har tiden frem til 29. mars på å avgjøre om de skal endre sin opprinnelige stemmegiving. Det er kun de landene som stemte i september som har anledning til å stemme denne gangen.

Totalt er det 37 land som er representert under BRM. Norge stiller med en delegasjon på 4 og den består av Bjørnhild Sæterøy (leder for delegasjonen), Erlend Øverby, Knut Tungland og Shahzad Rana. Bjørnhild Sæterøy representerer Standard Norge, Erlend Øverby er senioringeniør ved Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT), Knut Tungland representerer StatoilHydro og Shahzad Rana representerer Microsoft, som vel de fleste har fått med seg.

ECMA la frem sin «proposed disposition» i midten av januar. Forslaget ble ikke lagt ut offentlig av hensyn til ISO sine regler, men det er allikevel blitt gjort kjent på en lang rekke nettsteder. Debatten har rast rundt de ulike forslagene og det er grunn til å tro at tempraturen under BRM vil bli høy. Av de 12 norske kommentarene er de aller fleste tilsynelatende foreslått løst i tråd med ønskene. Det er opp til SN K/185 å vurdere om løsningene er tilfredsstillende. Det har ikke fremkommet noen signaler i den ene eller annen retning så langt.

Microsoft har brukt tiden frem til BRM på å fremme en lang rekke forslag som skal vise at de ønsker å åpne opp i forhold til bruk av åpne standarder. Blant annet har de lagt ut spesifikasjonene på de gamle binære dokumentformatene for fri nedlasting og de har signalisert strategiske endringer for å øke mulighetene for intereoperabilitet med Microsoft sin programvare. Disse signalene er foreløpig ganske lunkent mottatt og den gjengse holdningen synes å være en avmålt skepsis til om Microsoft virkelig mener det de sier. Det er også en holdning om at alle disse tiltakene først og fremst kommer for å sukre pillen før BRM og den nye avstemmingen om OOXML.

IBM sine mest aktive bloggere har på sin side brukt tiden til å forklare alt som er galt med OOXML og den prosessen Microsoft har ført frem mot BRM. Det er ulikt hvordan man oppfatter IBM sin argumentasjon ut fra hvilket ståsted man har. Noen kaller det informasjon mens andre heller vil kalle det FUD.

Selve BRM er stengt for pressen og publikum. Det vil antakelig være svært lite informasjon som kommer ut offisiellt og de fleste bloggerne som er delegater under BRM har signalisert at de vil ta en pause fra bloggingen under BRM. Samtidig vil det nok være en del lekkasjer fra de som ønsker å fremme en spesiell agenda. Det er mange som har mye å tjene på at bestemt informasjon kommer ut.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s