Ja til OOXML i ISO

Da har resultatene fra avstemmingen lekket ut og det viser et flertall for godkjenning av OOXML i ISO. Det har vært spennende dager for alle interesserte og vi har helt sikkert ikke hørt det siste om denne saken. Blant annet har Steve Pepper fra SN K/185 henvendt seg til ISO for å be om at den kontroversielle norske ja-stemmen blir underkjent. Heldigvis har ikke den norske stemmen vært avgjørende for sluttresultatet:

index_page_1.jpg

Bildet over er et screenshot fra ISO sine dokumenter som har lekket. Ecma har siden gått ut med en pressemelding.

Artiklen ble først lagt ut klokken 15.02 i dag. Noen som vet om det var noen før det i Norge?

Reklamer

5 tanker om “Ja til OOXML i ISO

 1. Brynjard Øvergård

  Hve mener du med «Heldigvis har ikke den norske stemmen vært avgjørende for sluttresultatet».

  Mener du at vi er tøffelhelter i Norge, eller er det fordi det er så mye tvil rundt avgjørelsen i Standard Norge? (mye usaklig fra begge leire, men det kan virke som det har vært litt ufint spill inni bildet).

  Og hvis dette kunne skje i Standard Norge, er det ikke skjellig grunn til mistanke blandt endel andre medlemmer med _litt_ mindre krav til moral? Eller er det bare i Norge vi er totalt uten moral?

  At OOXML blir en ISO standard etter en kraftig missbrukt fast track avgjørelse (noe som de fleste er enige om, selv OOXML tilghengere) står vi igjen med flere spørsmål enn svar. ISO kommer til å slite med kredibiliteten etter dette lenge (uavhengig av hvor «bra» OOXML viser å være som standard).

  Svar
 2. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Det er i mine øyne tre spørsmål som må besvares i forbindelse med en slik beslutning, og svaret må være «JA» på alle spørsmålene før man tar den endelige beslutningen.

  For det første: Er det en riktig beslutning?

  Altså: Ut fra alt som har kommet fram fra begge sider, mener vi at OOXML bør ISO-godkjennes? I mine øyne er svaret ja, og det var også det Standard Norge mente.

  For det andre: Har vi (SN) rett til å ta en slik beslutning?

  Altså: Har vi det juridiske grunnlaget og/eller sedvane-grunnlaget til å ta en beslutning som er i strid med oppfatningen til flertallet i komiteen? Ut fra det jeg har lest så langt virker det som om det ikke er gjort formelle feil fra Standard Norge sin side (med alle forbehold selvsagt). Standard Norge har vurdert at de har rett til å ta en slik beslutning og svaret på dette spørsmålet er således også «ja» (fortsatt med alle mulige forbehold).

  For det tredje: Er det riktig av oss (SN) å ta denne beslutningen?

  Altså: Er det riktig å ta en beslutning som har såvidt stor motstand i komiteen? Standard Norge har (som de selv har gjort rede for) også lagt andre hensyn til grunn i sin vurdering, men de sitter med en komite med en lang rekke fagpersoner som ikke støtter den avgjørelsen de har tatt, basert på det jeg forutsetter er rene faglige vurderinger.

  På den annen side: Det er et fåtall av komiteens medlemmer som, etter det jeg har sett, offentlig har kommentert beslutningen (Håkon Wium Lie, Steve Pepper, Geir Isene, Knut Yrvin, Martin Bekkelund). Jeg antar at det er medlemmer av komiteen som er motstandere av ISO-godkjenning men som ikke nødvendigvis deler alle synspunktene til de som har uttalt seg.

  Ut fra dette er jeg i tvil om jeg kan svare et entydig «ja» på det siste spørsmålet, og dermed er jeg glad for at norges stemme ikke ble avgjørende.

  Ellers er jeg, ikke overraskende, ikke enig med ordbruken til når det gjelder fast track-prosessen. OOXML har utfordret denne prosessen og tøyd strikken svært langt men jeg vil ikke kalle det «kraftig misbrukt». Men det blir som mye annet av argumentasjonen som blir brukt fra begge sider: Når det spisser seg til og avgjørelsene skal tas så samles man i hver sin leir og det blir en «oss eller dem»-argumentasjon. Man ser ut til å glemme at her, som i de fleste andre sammenhenger, dreier det seg ikke om helt det ene eller helt det andre. Vi er alle plassert ulike steder på en skala men det er bare ytterpunktene som kommer fram i mange av debattene.

  På den annen side: Jeg tror ISO vil leve godt videre med denne avgjørelsen. Det er tegn som tyder på at både fast track og PAS (som er tilsvarende fast track i forhold til tid og som ble brukt i forbindelse med ODF) vil bli erstattet med andre typer prosesser i fremtiden.

  Svar
 3. Brynjard Øvergård

  1) Dine øyne ser akkurat det de vil så det kan ikke brukes som noe argument i noen retninger.

  2 og 3) SN har jo seff rett til å ta en slik avgjørelse (det er jo det de er der for), men spørsmålet er vel om de har tat det på rett grunnlag, og om begrunnelsen deres for å overkjøre majoriteten og la en minoritet avgjøre det hele.
  Ja, kongen kan pluttselig bestemme seg for å legge ned stortingen og erklære krig med russland, men det gjør det allikevel ikke _rett_ av han å gjøre det.
  På spørsmålet om dette var rett eller ikke så er det mao 0-0, det er juridisk rett, men moralsk feil (de har ihvertfall ikke kommet med noen særlig tilfredstillende forklaring til å stilne kritikken).
  Når det gjelder offentlige kommentarer ser jeg at det nesten er utelukkende motstandere av OOXML som har noen faglig begrunnelse, eller har jeg pluttselig blitt blind (eller google lurer meg)?

  Vel, MS har vært veldig forsiktig med å ikke bryte med rettningslinjene _slik de er skrevet_, men det er liten tvil om at de har brytt med _filosofien_ (in spirit) til fasttrack løypa. Feks finner man ikke noen spec som har vært gjennom fast track som har _noen som helst_ likheter med OOXML. OOXML er enorm (selv etter ISO standard), har inneholdt veldig mye feil (mer feil og kontroverser enn noen annen ISO standard (uansett løype)!). Hvis man feks sammenligner med ODF har ODF vært ute i god tid, hatt en kort og konsis spec med lite kontroverser og rettinger, og OASIS har jobbet nært sammen med ISO hele veien.

  Kjernen i min kritikk er kort og godt at MS har klart å trumpe igjennom en spec som ikke er klar for det, gjennom en løype som ikke er tiltenkt for denne type spesifikasjoner, og mot massiv kritikk fra utallige faglige instanser med veldokumenterte og godt begrunnede invendinger.

  Og når MS bruker argumentasjon om at ODF har en uforholdsmessig fordel i fht OOXML fordi det er en ISO standard og endel offentlige institusjoner og etater krever standardiserte dokumentformat må man ta høyde for at dette er MS sin _egen_ feil. De har jobbet med OOXML siden 2000 (in house), men de har først de siste 2 årene fått veldig hastverk med å standardisere spesifikasjonen. Og selv om de utrykker et stort ønske om å bli et mer åpent selskap så kommer de dårlig forberedt til timen med en halveis ferdig spesifikasjon som koste hva dt koste vil _skal_ godtas NUH!

  Og hele verden hopper (bortsett fra meg og omentrent hele det akademiske miljøet).

  All kritikk er dårlig kritikk for ISO, uansett om det er usaklig eller velargumentert. ISO lever tross alt av tillit, og det er noe som er utrolig lett å bryte ned med saker som feks denne (nesten uansett utfall siden MS og co ville vært kritiske om de hadde «tapt» (dvs. måtte gjøre jobben ordentlig)).

  Svar
 4. Tilbaketråkk: Int9

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s