Opp av sofaen – de som kan…

SV har i dag lansert sin store valgkampsatsing på nett med siden Opp av sofaen. Leserne inviteres til å sette sammen en tale som fremføres av Kristin Halvorsen på video, og sende den til noen man mener bør «komme seg opp av sofaen». Idéen er absolutt god og bruken av interaktivitet er et smart trekk. Men dessverre svikter det hele på noen helt vesentlige områder.

Vi skal ikke henge oss opp i navnet «Opp av sofaen» som kanskje kan oppfattes noe hånlig ved første øyekast, på linje med Bjarne Håkon Hanssen utspill om at sosialklienter skal «stå opp om morran«. Vi skal heller ikke bruke alt for mye krefter på å irritere oss over at Kristin Halvorsen ikke har fått alt for mange gode råd om hvordan hun bør bruke armene for å ha et litt mer imøtekommende kroppsspråk. Til slutt skal vi også overse at det er litt irriterende at hun fortsetter å gå i bakgrunnen mens man ser på selve talen i forgrunnen, samt at hele bakgrunnsvideoen blir borte av og til.

Det er imidlertid noe vi ikke skal godta fra partiet som sier at «hindringer for tilgjengelighet til transport, bygg, informasjon og andre viktige samfunnsområder for mennesker med funksjonsnedsettelser skal fjernes«, særlig når de har statsråden i Fornyings- og administrasjonsdepartementet:

 • Vi skal ikke godta at de lager en tjeneste som er umulig å navigere uten bruk av mus, og som krever en ekstremt fintfølende musehånd.
 • Vi skal ikke godta at de lager en tjeneste som ikke fungerer med skjermlesere som kan lese opp teksten.
 • Vi skal ikke godta at de bruker skriftfarger og -størrelser som gjør at teksten er uleselig enkelte steder, selv for de med normalt syn, og vi skal ikke godta at det ikke går an å endre skriftfarger og -størrelser.
 • Vi skal ikke godta at videoene ikke er tekstet eller at de ikke er tolket til tegnspråk.

Hvis SV virkelig mener noe med tilgjengelighet for mennesker med funksjonsnedsettelser tar de kontakt med byrået som har laget sidene umiddelbart og forlanger at de fikser dem. Jeg vet ikke hva jeg egentlig er mest overrasket over: At et byrå i 2009 kan gjøre en så dårlig jobb i forhold til tilgjengelighet eller at ingen i SV har vært bevisst på hva de skal forlange når de bestiller en slik løsning.

SV sier nei takk til et sted mellom 150 000 og 200 000 velgere ved å velge en løsning som er så dårlig i forhold til tilgjengelig. Det har ikke SV råd til. Vær med å legge press på SV du også slik at alle brukere kan få bruke nettet, uansett funksjonsnivå. Her er noen metoder du kan bruke:

Link gjerne til denne bloggposten.

Reklamer

5 tanker om “Opp av sofaen – de som kan…

 1. Sten Magne Berglund

  Hei Fredrik!
  Helt enig – ideen er god, men de gjennomfører den ikke godt nok. Jeg skjønte ingenting – enda jeg hadde på meg mine nytilpassede kontaktlinser. Når man bruker hvit tekst på tilnærmet hvit bakgrunn, så lurer jeg på hva som foregår i hodet.

  Men for all del. Jeg ble inspirert av siden, og mener at den ideen kan gjøres bedre enn det SV greide å få ut av denne. Det spennende var om de greide å finne en måte som gjorde at rett budskap kom til rett velger. Det er mulig!

  Svar
 2. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Takker for respons Sten.

  Er helt enig i at ideen er god men den svikter på for mange måter i forhold til UU og tilgjengelighet. Det hadde vært et kjempesignal om de brukte ressurser på å sørge for at sidene var for alle.

  Svar
 3. Jens Petter Aarhus

  Hei,

  Det fins utrolig mange forskjellige skjermoppløsninger, operativsystemer, nettlesere og prosessorhastigheter der ute som man må ta hensyn til når man utvikler kampanjesider eller nettsider generelt. Og det er vanskelig å ta hensyn til alt. Vi setter derfor stor pris på tilbakemeldinger og innspill. Det er veldig viktig for oss at folk flest får en god opplevelse av oppavsofaen.no.

  Når det er sagt så har vi allerede gjort noen endringer og jobber kontinuerlig med å forbedre brukergrensesnittet. Som du sikkert har fått med deg har vi hatt noen få problemer i oppstarten. Noe tweaking i starten er for øvrig helt normalt ettersom tilbakemeldinger kommer inn.

  Men noen rammer det er vanskelig å ta hensyn til når man skal utvikle en kampanjeside. Men vi strekker oss så langt vi klarer. En av grunnene til det er kampanjesidens levetid. En annen er kanskje tiden og midlene man har til rådighet.

  Sv.no derimot har en mye lengre levetid. Her har vi gjort en del grep og kommer til å fortsette med å opptimaliseringen.

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Hei Jens Petter,

   Først og fremst takk for svar og at dere engasjerer dere og prøver å få til forbedring.

   Jeg er klar over problematikken i forhold til utvikling av nettsider. Jeg har arbeidet med slike ting i mange år. Det som er det store problemet her er imidlertid ikke hvor vanskelig det er, det er at man åpenbart ikke har vært bevisst nok under bestilling og produksjon. Mange av problemene med oppavsofaen.no hadde vært svært enkle å løse og ville ikke kostet særlig ekstra. Det går på ting som:

   Navigasjon med tastatur (fullt mulig og svært enkelt i Flash)
   Fargebruk (kontrastvalg som også er svært enkelt)
   Mulighet for justering av fontstørrelser (svært enkelt)
   Tekst som er tilgjengelig for støtteprogrammer (svært enkelt)
   Teksting av video

   Vi snakker altså om 95% bevissthet her og resten økonomi, tid og tekniske vanskeligheter. Og: Stortinget har vedtatt lover som stiller krav til utforming og tilgjengelighet. Er det ikke rimelig å forvente at partiene selv går foran med et godt eksempel?

   Når det gjelder deres ordinære sider (sv.no) er det fortsatt en god del som gjenstår der, momenter som jeg tok opp i det opprinnelige innlegget. Jeg kommer til å holde den under oppsikt en stund fremover. 🙂

   Det positive er at dere ihvertfall engasjerer dere. Det er så langt kun SV og Venstre som har svart på mine henvendelser og kun SV som så langt har bekreftet at dere jobber med forbedringer.

   Retting: Jeg ser at du ikke er representant for SV men for leverandøren. Jeg videresender også mitt svar til de representanter for SV jeg har hatt kontakt med.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s