Statsråd Peer

For de som er opptatt av tilgjengelighet og UU på nett er det nok å ta av i disse valgtider. Dagens tema er Kommunal- og regionaldepartementets kampanjeside i forbindelse med valget: www.stemmingsrapport.no. Kampanjesiden ble lansert for en uke siden og ble blant annet omtalt i Dagsrevyen.

I tråd med gjeldende kutyme for sider med video og annet rikt innhold er dette nettstedet laget i Adobe Flash. Det er ikke noe prinsippielt galt i å bruke Flash etter min mening. Det inneholder mange muligheter hvor det foreløpig ikke finnes andre enkle og utbredte alternativer (Silverlight ligger for eksempel for langt etter på Linux foreløpig). Flash inneholder også muligheter for å lage fullt ut tilgjengelig innhold. Problemet er at de mulighetene ikke benyttes i stor nok grad. Om det skyldes slurv eller manglende bevissthet og kunnskap skal jeg ikke si noe om i denne omgang (har en mistanke om at det et litt av begge deler).

De som står bak stemmingsrapport.no har åpenbart gjort noe for å sikre tilgjengelighet. Blant annet er det lagt opp til mulighet for teksting av videoene for hørselshemmede, noe som er et savn på alle andre valgrelaterte nettsteder jeg har undersøkt. Samtidig svikter de på noen andre områder:

 • Det er ikke mulig å navigere skikkelig uten bruk av mus. Flere av navigeringsvalgene er ikke mulig å foreta fra tastaturet.
 • Knapper er ikke merket med alternativ tekst for skjermlesere. Skjermleseren forteller da bare at det er en knapp men ikke hva som skjer om du aktiverer den.
 • Knapper som inneholder linker til andre nettsteder er ikke angitt som linker. Skjermleseren forteller at det er en knapp men ikke at det er en link til et annet nettsted.
 • Ikke all tekst er gjort tilgjengelig for skjermleser.

Det mest spesielle med dette er at statsråden i Kommunal- og regionaldepartementet, Magnhild Meltveit Kleppa, for to uker siden uttalte at:

Vi må også tenke på at for eksempel nettsider og TV- debatter er tilgjengelige for at døve og blinde kan delta i valgdebattene.

Dette viser nok en gang at Peer Gynt har sin rettmessige plass i valgkampen:

 Ja, tænke det; ønske det; ville det med, – – men gjøre det! Nei; det skjønner jeg ikke.

E-post er avsendt departementet med beskrivelse av problemene. Kommenter gjerne og spre budskapet!

Reklamer

2 tanker om “Statsråd Peer

 1. Rune M. Andersen

  Et eksempel på at gode intensjoner ikke følges opp med (nok) handling. Teksting er positivt, synd at de mer «hverdagslige» hindringene består.

  Håper e-posten fører til forbedringer, i alle fall på sikt.

  PS: SteMMingsrapport.no

  Svar
 2. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Jøss, den hadde jeg oversett. Takker!

  Helt enig med deg. Jeg håper ihvertfall bevissthetsnivået blir høyere enn det har vært til nå. Jeg har mottat litt signaler «under bordet» på at alle disse tilfellene oppfattes som svært pinlige innad i partiene.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s