– Nesten alle må ut av sofaen

Arbeiderpartiet lanserer stadig kampanjevideoer på internett som en del av valgkampsatsingen. Det er både generelle kampanjer for partiet og kampanjer for enkeltkandidater. I går lanserte de nok en video med tittelen «Alle må ut av sofaen» og den omtaler partiets husbesøk hvor medlemmer går og banker på dørene for å motivere folk til å stemme.

Som vanlig har ikke Arbeiderpartiet tatt seg bryet med å tekste videoene de laster opp. Jeg har derfor tatt meg friheten å gjøre det selv, slik at videoen er tilgjengelig også for døve og hørselshemmede:

Hvis ikke tekstingen vises, pek på knappen nederste i høyre hjørne av videoen og velg «Turn on captions».

Dette er ikke spesielt for Arbeiderpartiet. Det er faktisk felles for samtlige partier! Felles er også unnskyldningene:

 • Det er for dyrt
 • Det er for vanskelig
 • Vi tenkte ikke på det

Det tok meg nøyaktig 20 minutter å legge på tekst til denne videoen. Jeg har aldri gjort det før, jeg brukte et gratis program jeg lastet ned fra nettet på 20 sekunder og Youtube gjorde resten av jobben. Nå vet dere hvor billig og enkelt det er, og dere er også fullstendig klar over hvorfor dette er viktig for så mange. Unnskyldningene deres holder ikke mål!

I et svar til et tidligere innlegg skrev Arbeiderpartiet følgende:

Vi har ikke tatt nok hensyn til tilgjengelighet i arbeidet med nettsidene, men går nå systematisk og grundig til verks for å bli bedre på tilgjengelighet etter Helsedirektoratets anbefalinger.

Nei, det gjør dere sannelig ikke. Dere sier dere gjør noe, akkurat som de andre partiene, men dere gjør ikke det dere sier. Det hjelper ikke å «tenke på det» eller «ha fokus på det» eller «være opptatt av det». Det eneste som hjelper er å gjøre det. Sett i gang!

Reklamer

14 tanker om “– Nesten alle må ut av sofaen

 1. Kirsti Cath

  Tiltredes!
  Det utrolige er jo at partiene ikke ser ut til å bry seg. Kostnadsargumentet er til å spy av. Dette «kostet» deg 20 minutter, hvor mye tid og kroner totalt tror du Ap bruker i denne valgkampen?
  Og, hva f*** har Helsedirektoratet med denne saken å gjøre? Likestillingsombudet kunne jeg forstått, men Helsedirektoratet!
  For alt jeg vet tenker direktoratet at ansatte på partikontorene og ledelsen er syke i viljen sin, men jeg tror dessverre ikke at det er det som er forklaringen.. *sukk*
  Jeg håper inderlig du tar deg bryet med å sende en klage til LDO om denne saken. Dette er et typisk eksempel på hverdagsdiskriminering.

  Svar
 2. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Som jeg skrev: De «tenker på det», de «mener det er viktig», de «har fokus på det», de «er opptatt av det». Men det gjør det rett og slett ikke. Til tross for at jeg har fortalt det til alle partiene og svært mange fremtredende politikere. Det er rett og slett pinlig. Og bare så det er gjentatt: Alle partiene er like ille på dette området.

  Helsedirektoratet er ansvarlig for Deltasenteret og det er de som er fagdirektorat for dette området. Saken er allerede meldt Likestillingsombudet som uttaler:

  – Mange føler seg diskriminert når dei ikkje får tilgang til informasjon om standpunkta til dei politiske partia i valkampen, seier fungerande likestillings- og diskrimineringsombod Bjørg Unstad. Ho forventar at partia gjer det dei kan for å forbetre tilgjengelegheita på kampanjesidene sine no og stiller med 100% universelt utforma nettsider til neste valkamp.

  – Det er eit demokratisk problem at ikkje alle har likeverdig tilgang til samfunnsdebatten og kunnskap om kva partia står for, noko som er nødvendig for eit godt val for alle, legg Unstad til.

  Det er toppsak på Likestillingsombudets sider nå:

  http://www.ldo.no

  Svar
 3. Kirsti Cath

  Fint at LDO har fått saken. Det store spørsmålet blir jo da; hva gjør LDO med det? Sørger for at partistøtten inndras om ikke den diskriminerende praksisen prompte opphører? Setter tidsfrister? Utsteder bøter?
  Jeg er slett ikke overbevist om at ikke partiledelsene bare uffer seg litt over maset fra _de_ funksjonshemmede (det hadde forresten vært interessant å vite hva de tenker om hvem _de_ funksjonshemmede er…) og så arkiverer de uttalelsen fra LDO.

  Kanskje vi skulle love bort stemmene våre til den som viser seg best i klassen først. Det er små marginer, og vi skal jo putte mange stemmesedler i urnene rundt om i landet. 🙂

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Desverre har ikke LDO noen sanksjonsmuligheter i denne saken. Partiene bryter med §11 i den nye Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven men den gjelder ikke fra før 1. juli 2011. Det er heller ikke LDO som vil ha ansvaret for §11, det er DIFI.

   De kan:

   …gi pålegg om retting mot en virksomhet som ikke oppfyller kravene gitt i eller i medhold av § 11 annet ledd, og kan treffe vedtak om tvangsmulkt for å sikre gjennomføring av pålegg dersom fristen for å etterkomme pålegget er oversittet.

   Jeg tror (vet) at det største problemet her er mangel på kompetanse og bevissthet fra de ansvarlige for kommunikasjonen på nett i partiene. Det viser de svarene jeg har fått fra partiene i en tidligere post (og som LDO har vist til i sin sak). De bør få et klart pålegg fra sine partiledere om å fikse problemene nå.

   Hvis nå bare flere av organisasjonene hadde tatt grep og ikke bare stukket hodet i sanden ville det muligens skjedd noe. Så langt er det kun Norges Handikapforbund og Norges Døveforbund som har reagert, til tross for henvendelser både per e-post og telefon.

   Svar
 4. Tilbaketråkk: Twitter Trackbacks for – Nesten alle må opp av sofaen « Fredrik E. Nilsens Blogg [fenilsen.wordpress.com] on Topsy.com

 5. Lothiane

  Veldig bra du tar opp, jeg kan ikke forstå at det skal være så fryktelig vanskelig å tekste en valgkampvideo (og du har jo vist at det er det faktisk ikke). Universell utforming ser hittil ut som handler mest om store, fine ord… men det vil jo vise seg når loven begynner å gjelde.

  Å holde store grupper i samfunnet utenfor på denne måten, synes jeg virkelig ikke partiene kan stå for. Flott du tar tak i dette. 🙂

  (Selv om jeg, så vidt jeg vet, har helt grei hørsel, er jeg av dem som foretrekker teksting av tv-programmer og filmer – selv om de er på norsk.)

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Takk for det Lothiane!

   Det er utrolig mange som foretrekker teksting. Hørselshemmedes Landsforbund anslår at det er ca. 600.000 her i landet som har nedsatt hørsel. I tillegg kommer fremmedspråklige som kan ha svært god nytte av teksting.

   Hele denne saken er rett og slett pinlig, særlig når det er så enkelt som jeg har vist at det er.

   Svar
 6. Tilbaketråkk: Valgvideoer med teksting – partiene er i gang « Fredrik E. Nilsens Blogg

 7. Tilbaketråkk: Store ord og lite handling « Fredrik E. Nilsens Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s