Store ord og lite handling

Det viktigste for meg når jeg vurderer de ulike politiske partiene er å se på hva de faktisk gjør og ikke på hva de sier de skal gjøre, eller hva de ønsker å gjøre. I valgkampen er det dessverre alt for mye prat om gode ønsker, god vilje, gode intensjoner og liten prat om konkrete og faktiske handlinger og løsninger. Det har blitt svært tydelig i det arbeidet jeg har gjort for å få til endringer på partienes nettsider slik at de er tilgjengelige for alle.

Den siste tiden har jeg konsentrert meg om teksting av valgvideoer som partiene legger ut på nettet, slik at de skal være tilgjengelige for døve, hørselshemmede og andre som kan ha nytte av teksting. Denne saken har fått oppmerksomhet både på nettsidene til Norges Døveforbund og Hørselshemmedes Landsforbund. Etter at jeg tok det opp  for godt over to uker siden har Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet satt i gang med teksting av sine videoer. De har satt av litt tid og ressurser og gjort en hederlig innsats på kort tid, selv om ikke alle det er langt igjen før de tre partiene har fått på plass alt. Men hva med de andre?

Dessverre ser det ut til å være en omvendt sammenheng mellom de fine ordene partiene bruker og hvor lite vilje det er til å faktisk gjøre noe konkret. Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti er de som helt klart har mest velmente formuleringene og de beste ønsker og intensjoner. Men disse to partiene er også blant de som gjør minst mulig konkret i denne forbindelsen.

Hverken SV eller KrF vil sette av ressurser til å få tekstet sine videoer til tross for at de har fått forklart hvor enkelt det er (SV har riktignok klart å tekste en eneste video). De har hatt muligheten til å gjøre noe en lang stund, men de velger allikevel å la være:

KrF uttaler:

Det er dessverre umulig for oss å gjøre nå før valget.

SV uttaler:

Det foreligger ikke noe konkrete planer om å tekste videoer som vi laster opp på youtube i denne valgkampen.

Det står i grell kontrast til hva disse to partiene uttalte her i denne bloggen for tre uker siden:

KrF sa da blant annet:

Men vi kommer selvsagt til å arbeidere videre for å sikre best mulig tilgjengelighet for alle som bruker våre sider, noe som er naturlig for et parti som har universell utforming som en hjertesak.

Og SV sa:

Våre nettsider er under stadig utvikling, og vi gjør vårt beste for å ta i bruk teknologi som bidrar til at nettsidene blir stadig mer universelt utformet.

Det er verdt å ta med seg neste gang du hører en fra SV eller KrF komme med alle sine fine ord og gode ønsker.

Heller ikke Fremskrittspartiet vil gjøre noe med dette selv om det «er en prioritert oppgave» (hørt den før?), og Senterpartiet og Rødt har hverken svart offisielt eller satt i gang, til tross for flere henvendelser over lang tid. Hadde dere brukt halvparten av tiden jeg har brukt på å forsøke å få dere til å gjøre noe til konkret handling, så hadde dere alle vært ferdige for lengst.

Valgets tilgjengelighetsvinnere når det gjelder teksting av video på nett er altså helt klart Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet. De største taperne er Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti (fordi de skaper de største forventningene uten å levere), med Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Rødt hakk i hel.

Reklamer

5 tanker om “Store ord og lite handling

 1. Terje Pedersen

  Det var jo ikke særlig imponerende av de som du sier er best, måtte lete flere videoer ned på Venstre sin side for å finne en som var tekstet og Høyre har en spilleliste med bare seks tekstede videoer av totalt 148 videoer.

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Det har du helt rett i. Men er det noe jeg har lært denne perioden så er det at man ikke skal forvente all verden fra partiene. Jeg er helt enig i at det ikke er imponerende. Allikevel velger jeg å berømme de for at de faktisk har gjort noe.

   Svar
 2. movale

  Tror Fredrik har veldig rett her, dessverre. Trist at man ikke skal forvente så mye.

  Det er demotiverende når partiene forventer ros for å gjøre litt. Blir litt som enkelte menn som forventer storapplaus når de har vasket huset 😉

  Det er viktig å holde trykket oppe over tid, mistanken om at de legger det til side ganske raskt er dessverre sterkt til stede.. Vi får se hva som skjer etter valget….

  Svar
 3. Anne Kristine G

  Helt enig med Fredrik, her. De som faktisk gjør en innsats må berømmes. Bare slik kan positiv utvikling skje.

  Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte over KrF. Hlf har på sin side lagt ut denne infoen fra partiet:

  «KrF vil at det skal satses langt mer på teksting av tv-program. Vi mener dette burde vært inne i den nye diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

  KrF vil stille krav om at alle norske kinofilmer som mottar offentlig støtte skal tekstes.»

  Helt utrolig arrogant, når de selv ikke følger opp på egen web-side!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s