– IKT-basert informasjon skal være tilgjengelig for alle

Likestillings- og diskrimineringsombudet sier følgende om de politiske partienes nettsider:

Derimot er det krav om universell utforming i henhold til § 9 dersom informasjonen er IKT- basert. Dette innebærer for eksempel at et politisk parti som har nettsider, har plikt etter § 9 til å sikre at denne informasjonen er tilgjengelig.

Uttalelsen kommer i et brev til meg fra ombudet. Jeg ba om ombudets syn på at partienes nettsider ikke var tilgjengelige for alle landets innbyggere i forbindelse med stortingsvalget. Dette er omtalt i bloggen her mange ganger tidligere. 

I følge ombudet har partiene en plikt til å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle allerede i dag. Dette bør få store konsekvenser for hele web-bransjen og for alle som publiserer informasjon på nettet.

Litt bakgrunn: Vi har en diskriminerings- og tilgjengelighetslov som regulerer hvordan det offentlige rom og informasjon skal utformes slik det det skal være tilgjengelig for alle, uansett funksjonshemming. Lovens §9 sier blant annet:

Offentlig virksomhet skal arbeide aktivt og målrettet for å fremme universell utforming innenfor virksomheten. Tilsvarende gjelder for privat virksomhet rettet mot allmennheten.Med universell utforming menes utforming eller tilrettelegging av hovedløsningen i de fysiske forholdene slik at virksomhetens alminnelige funksjon kan benyttes av flest mulig.

Likestillings- og diskrimineringsombudet slår fast at dette også gjelder for IT-løsninger som nettsider som er rettet mot allmennheten. Det gjelder nettaviser, det gjelder nettbutikker, det gjelder bedrifter, det gjelder offentlige kontorer. Det gjelder så godt som alle.

Dette er i tråd med det som ligger i lovforarbeidene, men som ikke tidligere har vært offisielt avklart av Barne- og likestillingsdepartementet og ombudet. Problemet har vært at §11 i samme lov regulerer IT-løsninger spesifikt, og den paragrafen gjelder ikke før 1. juli 2011. Mange har brukt dette som unnskyldning for å ikke gjøre noe med sine nettløsninger. Det kan de ikke lenger. De må begynne .

I paragraf 9 ligger det to forbehold. For det første; det er ikke spesifisert hva universell utforming her betyr i praksis. Det er ikke noen entydig definisjon og det er vanskelig å definere når det er utformet «bra nok» til at det er tilgjengelig for alle. Men noen eksempler på elementer som bør være åpenbare etter min mening:

 • Video som legges ut på nett må tekstes
 • Tekst må legges ut slik at den kan nås av skjermleser og andre støtteverktøy
 • Sidene må være navigerbare med ulike verktøy, ikke bare mus

Dette vil bli tydelig spesifisert når forskriften til §11 blir klar 1. juli 2010.

Det andre forbeholdet er at kravene i §9 gjelder «så langt det ikke medfører en uforholdsmessig byrde for virksomheten». Det listes opp hva som skal være med i en slik vurdering. Blant annet skal det vurderes tiltakets effekt for å bygge ned barrierer for funksjonshemmede, kostnader og ressurser. Kun en konkret anmeldelse av et nettsted vil kunne klargjøre dette.

Hvem tar denne ballen først? Noen som har lyst til å prøve en spennende sak som vil ha stor betydning for veldig mange?

Reklamer

14 tanker om “– IKT-basert informasjon skal være tilgjengelig for alle

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention - Informasjon skal være tilgjengelig for alle « Fredrik E. Nilsens Blogg -- Topsy.com

 2. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Tusen takk for det! Det er den som publiserer som har ansvaret, altså bloggeren. En ordinær personlig blogg vil imidlertid komme inn under forbeholdet «uforholdsmessig byrde», som nevnt i lovens §9, 3. ledd. Korreksjon: Loven gjelder kun virksomheter rettet mot almennheten og ikke personlige blogger.

  Svar
 3. Syltegeek

  Det henger jo på greip, men dersom det er forskjell på de forskjellige tilbyderne av bloggverktøy kunne det jo være interessant å vite. Jeg ville i hvert fall vurdert å bytte dersom det skulle trengs!

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Jeg har dessverre ikke kapasitet til å teste ut alle verktøy som finnes, men det hadde vært nyttig å vite. Det jeg vet er at wordpress.com ikke er så ille men det er en del problemer der (inkludert denne bloggen dessverre). Det får man ikke gjort noe med som bruker.

   Bruker man wordpress.org på eget domene er tilpasningsmulighetene store og det er da fullt mulig å få laget et universelt utformet oppsett på bloggen.

   Svar
 4. tanteMy

  Men hva med dem som ikke greier å komme seg på nett fordi de ikke mestrer teknologien?
  De er kanskje pr definisjon untatt som målgruppe, men problemet med informasjon de ikke får tilgang til blir bare større for den enkelte jo mindre den gruppa blir.

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Det er et godt poeng. Det er selvsagt viktig at informasjonen er tilgjengelig også på andre måter enn kun via nettet. Man må også sørge for at utsatte grupper får mulighet til å lære å bruke verktøy for å beherske nettet.

   DTL-loven gjelder eksplisitt informasjon som er IKT-basert. Øvrig måter å formidle informasjon på er ikke dekket. Dette er neste skritt som bør være siktemål når vi får en ny og helhetlig diskrimineringslov.

   Svar
 5. Jon Lien

  Nå skal det vel sies at alle sider som kan leses direkte med en RSS-leser kan også leses av de fleste allmenn-tilgjenglighetsverktøy.

  Vil lansere allmenn tilgjengelighet som et bedre uttrykk enn universell tilgjengelighet.

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Det har du rett i men samtidig er det (minst) noen problemer:

   Informasjon som ikke er tilgjengelig for skjermleser eller heller ikke tilgjengelig for en RSS-leser. Navigasjon i en RSS-strøm kan være utfordrende (enkel navigasjon er svært viktig for blinde og svaksynte). Å basere seg på RSS-leser strider mot lovens ånd: Det er hovedløsningene som skal være universelt utformet. Funksjonshemmede skal ikke bli henvist til «bakdører» for å få tilgang.

   Angående begrepsbruken så er jeg ikke uenig med deg. Begrepene som brukes er «universell utforming» (universal design) eller «tilgjengelighet for alle». Disse har nå så stor utbredelse at den kampen tror jeg er tapt.

   Svar
 6. Cecilie Tveter

  Universell utforming handler jo ikke bare om teknisk kvalitet, ref kommentar om rss-leser. Å ha det tekniske på plass er en god start som blant annet gir oss god SEO. Men hva med de som er ustø på hånda eller de som er fargeblinde eller de som har kognitive utfordringer eller de som er fremmedspråkelige. Listen er lang og det er mye som kan gjøre for å øke den totale opplevelsen, som går langt utover ren teknisk tilpasning.
  Forøvrig er den nye loven et fantastisk initiativ som forhåpentligvis vil øke kvalitene på norske nettsteder – for alle.
  Blir veldig spennende å se hvordan den skal følges opp og hvilke sanksjonsmuligheter som blir tatt i bruk 🙂

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Helt enig. De største problemene nå er, slik jeg ser det, at store deler av bransjen ikke har den nødvendige kunnskap, og at de som bestiller og kjøper ikke er bevisste på hva de skal kreve. Det ser vi daglige eksempler på.

   Det er vanskelig å overbevise om hvor viktig dette er for svært mange (faktisk alle på et eller annet tidspunkt i livet) og for et sant demokratisk samfunn. Hvis noen behøver hjelp til å overbevise de som sitter med pengesekken er det bare å ta kontakt.

   Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Captcha er et stort problem ja. Jeg mener det i det store og hele er et helt bortkastet tiltak sett opp mot hva man oppnår. I den grad det er sider «beregnet for almennheten» som bruker slike løsninger så rammes de også av loven og veiledningen til LDO.

   Svar
 7. Tilbaketråkk: Tilgjengelighet og nye nrk.no « Fredrik E. Nilsens Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s