Tilgjengelighet og nye nrk.no

NRK har nettopp lansert nye nettsider. De har fått mye skryt for det nye designet og at de har gjort sidene renere og ryddigere enn tidligere. Men så var det dette med tilgjengelighet for alle brukergrupper og universell utforming da. På dette området ser det foreløpig ut til at de har vært tilnærmet bevisstløse i gjerningsøyeblikket. Det er ikke første gang NRK svikter.

Jeg har foretatt noen automatiserte undersøkelser og funnet blant annet:

 • Bilder og objekter mangler alternativ tekst og er dermed ikke tilgjengelige for skjermlesere og andre støtteverktøy
 • Linker mangler TITLE og er utilgjengelige for skjermlesere og støtteverktøy
 • Deler av siden er satt med faste fonter og fontstørrelser
 • Mange linker blir oppfattet som «Read only text» av skjermlesere
 • Mangler etikett i søkefelt
 • Navigasjon er til tider svært komplisert uten mus (umulig å se hvor man er når man navigerer med tastatur)
 • Mange linker med «Les saken» som er meningsløse for de som bruker skjermlesere og støtteverktøy

Alt i alt ser det ut til NRK ikke har hatt UU/tilgjengelighet med i sine vurderinger i det hele tatt. Som Likestillings- og diskrimineringsombudet har slått fast er dette brudd på Diskriminerings- og tilgjengelighetslovens §9. At en stor statlig informasjons- og kommunikasjonsbedrift som NRK svikter så totalt og bryter loven så grundig er alvorlig og trist.

Reklamer

11 tanker om “Tilgjengelighet og nye nrk.no

  1. Hein Haraldson Berg

   Veldig riktig. Her synder jeg litt selv, særlig når det gjelder den typiske «Les mer»-lenka—dog skal det påpekes at denne aldri står alene, det er alltid enda en lenke med samme lenkemål i en slik kontekst, med beskrivende lenketekst, som en artikkels tittel. Så kan man diskutere hvor bra det er med flere lenker til samme sted, det fører vel til flere elementer å bla gjennom for dem som bruker skjermlesere. Uansett har det ingen verdi å sette title-attributtet på lenka til det samme som lenketeksten i seg selv.

   På ett tidspunkt ble det vel diskutert å gjøre anchor-elementet mer anvendelig i HTML5, ved å tillate at det kan holde på block level-elementer, men det tror jeg ikke det ble noe av. Synd, for det er en teknisk hindring som gjør ting unødvendig komplisert.

   Det du, Fredrik, sier om faste fonter og størrelser er jeg tilbøyelig til å ikke bry meg så mye om lenger. Flere og flere nettlesere har pikselzoom slik at det ikke vil ha noe si om tekststørrelsen er satt i relative (em, ex, % ..) eller absolutte (px, pt, pc ..) enheter. På ett tidspunkt sier også jeg at full støtte for eksempelvis IE6 blir meningsløst. Det mener jeg kan vurderes fra nettsted til nettsted og må måles opp mot besøksandel fra de forskjellige nettleserne. I NRKs tilfelle er det nok likevel slik at brukerflaten er så stor at selv en liten prosentandel brukere med eldgamle nettlesere er mange mange mennesker.

   (I mitt hode bør dette være en ikke-sak i dag, svaksynte og andre bør kunne ta i bruk bedre hjelpemidler når de først er i den situasjonen de er i, jeg ser ingen god grunn til å råtne vekk med IE6. Realiteten kan være annerledes, ikke veit jeg.)

   Hva du mener med «faste fonter» er jeg ikke sikker på—de font-family-deklarasjonene jeg fant besto av en eller flere fonter i prioritert rekkefølge, med type font til slutt. Det skulle være uproblematisk, spesielt med en så generisk font som Arial.

   For øvrig har søkefeltet en label i HTML, men uten for-attributt på label og tilsvarende ID-attributt på input-feltet er den verdiløs slik den står i dag. Dette er ting som i mine øyne burde ligge i fingrene til enhver frontendutvikler.

   Uansett bra at NRK er på pletten og tar tak i dette. 🙂

   Svar
   1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

    Takker! Ser poengene dine og ikke (veldig) uenig. «Les mer» er mye mindre problematisk om det også er en annen, forklarende link. Det eneste problemet er, som du sier, at det blir mye mer å bla igjennom om man bruker støtteverktøy.

    Angående fontene er det bare kjørt igjennom et testprogram som rapporterte. IE6: Tilbøyelig til å være enig, samtidig som en del i disse brukergruppene er blant de siste til å oppdatere. Når man først har lært seg en versjon er det pain in the ass å bytte, om man er blind og urutinert.

    Om NRK tar tak i det er jeg usikker på. Den ble postet for 5 måneder siden og selv etter gjentatte purringer har det skjedd svært lite, tross lovnader.

 1. Petter

  Personlig så mener jeg de som skryter av det nye «designet» til NRK umulig kan ha vært inne på siden.
  Aldeles grusomt elendig arbeide på alle måter, og en hån mot det produktet de tross alt har. Det hele virker mer som nettsidene til en wannabe lokalradio enn norges kanskje største mediehus.

  Amatørarbeid på alle mulige måter.

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   For det første: flott at dere tar tak i dette. Det skulle bare mangle.

   For det andre: her er det ikke bare «tatt snarveier». Det kan ikke ha vært en del av diskusjonen i det hele tatt slik det fremstår nå. Det er svært pinlig etter at jeg har tatt opp dette på høyt nivå med NRK tidligere.

   For det tredje: jeg vet ikke hva som er verst: å vite om det men ta snarveier, eller å ikke vite om det og ikke gjøre noe med det? Det hadde uansett vært helt på sin plass om noen anmeldte NRK til LDO for diskriminering.

   Svar
 2. Snorre Valen

  Jeg har generelt lyst til å få Hallgeir L. i kontroll- og konstitusjonskomiteen til å be om en gjennomgang av tilgjengeligheten i offentlige nettsider. Her er det veldig, veldig mye slurv.

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Hei!

   Hyggelig at du leser og flott med politikere som tar tak i dette. Du har helt rett når det gjelder tilgjengelighet på offentlige nettsider. Det er mye slurv. DIFI har imidlertid gjort et viktig arbeid der de siste årene. Ta gjerne kontakt med for eksempel Frank Fardal som blant annet arbeider med forskriften til DTL §11.

   Svar
 3. Tilbaketråkk: Ingen grenser – NRK feiler igjen « Fredrik E. Nilsens Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s