Tilgjengelig stortingsdebatt

Stortingets nettsider kan man følge alle debatter på nett-tv, enten direkte eller i opptak. Men som vanlig er politikere mer opptatt av fine ord og løfter enn av å følge opp sine egne vedtak.

Nett-tv-løsningen til Stortinget mangler nemlig noe vesentlig:

 • Det er ikke tekstet for døve og hørselshemmede
 • Avspilleren er ikke tilgjengelig for bevegelseshemmede og andre som bruker tastatur for å navigere (blant annet blinde og sterkt svaksynte)

Dette er i strid med Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven som Stortinget har vedtatt. Oppfordringen blir derfor: Kontakt en stortingspolitiker i dag. Spør hva de har tenkt til å gjøre med dette, og når de vil sørge for at disse elementene er på plass slik at alle kan følge debattene.

PS: Direkteteksting er fullt mulig, slik for eksempel NRK gjør i sine nyhetssendinger. I det minste burde arkivopptakene blitt tekstet, som et første skritt.

Reklamer

2 tanker om “Tilgjengelig stortingsdebatt

 1. Anita Blomberg

  Nettredaksjonen på Stortinget er i gang med å se på hvordan vi kan endre avspilleren slik at brukere kan navigere ved bruk av tastatur.

  Når det gjelder teksting av video så henviser vi brukerne til skriftlige referater fra møtene. Der er alt gjengitt slik det er sagt i salen. Referatet publiseres på nettet et par timer etter at møtet er ferdig.

  Ellers er det nettredaksjonen på Stortinget som er rette mottaker av henvendelser om nettsidene, ikke politikerne. Vi kan kontaktes på e-post: web@stortinget.no.

  Hilsen Anita Blomberg, nettredaktør på Stortinget.

  Svar
 2. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

  Hei,

  Først og fremst: Takk for svar. Godt å se dere er i gang med å forbedre funksjonaliteten.

  Angående teksting er det akkurat dette som er problemet: Poenget med Universell Utforming er å lage løsninger som kan brukes av alle der det er mulig. Å henvise enkelte brukere til andre løsninger er i strid med det som gjelder i Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

  Det blir som å si at de med rullestol kan få komme inn i restauranten din, men først to timer etter alle andre, og de må bruke en annen spisesal med en redusert meny. Ingen ville nølt med å kalle dette diskriminering.

  Når teksten allikevel foreligger er det en relativt enkel sak å legge inn dette som teksting på videoene, slik at døve, tunghørte, fremmedspråklige etc. også kan bruke videoene på samme måte som alle andre. Det er, som sagt, også mulig å legge inn direkteteksting, slik det gjøres av NRK bl.a. under nyhetssendinger.

  Dette er kun et spørsmål om vilje og ressurser. Stortinget bør være de første til å sette av ressurser til å følge opp de lovene Stortinget har vedtatt.

  Til slutt: Jeg vet godt det ikke er politikerne som har ansvaret for hva og hvordan det publiseres på stortinget.no. Men de bør allikevel settes til ansvar for at de ikke legger det nødvendige presset på sin egen arbeidsplass for å følge opp den loven de har vedtatt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s