Du bestemmer – Utfrysing i statlig regi

Mobbing er et alvorlig problem for dem som rammes. Derfor lanserer nå Teknologirådet, Senter for IKT i utdanningen, Datatilsynet, Medietilsynet og Utdanningsdirektoratet en kampanje mot digital mobbing på «Du bestemmer«. Kampanjen er en del av et undervisningsopplegg, spesielt rettet mot ungdomsskolen.

Mobbing handler om mange ulike ting. Alt fra ufin ordbruk og fysiske angrep, til «utfrysing, spydige bildekommentar og falske profiler» som det står i Teknologirådets omtale av kampanjen. Særlig dette med utfrysing er viktig. Mange funksjonshemmede opplever hver dag at de ikke har samme mulighet som andre til å delta i det daglige samfunnslivet. I tillegg opplever mange utfrysing i sosiale sammenhenger ved at de ikke blir inkludert.

Derfor er det ubegripelig at denne kampanjen er laget på en måte som ekskluderer og fryser ut mange tusen funksjonshemmede elever, lærere og foresatte. Kampanjen er nemlig laget i Flash, som i og for seg kan lages tilgjengelig hvis de som produserer den vet hva de driver med, og hvis de som bestiller er bevisste på hvilke krav de skal stille. Her har man imidlertid bommet begge steder. De som har bestilt har vært bevisstløse og de som har produsert har vært kunnskapsløse.

Problemene med kampanjesidene er:

  • Video uten teksting – ubrukelig for døve og hørselshemmede
  • Tekst ikke tilgjengelig for skjermleser – ubrukelig for blinde og svaksynte
  • Navigasjon ikke mulig uten mus – ubrukelig for mange bevegelseshemmede og blinde/svaksynte
  • Ikke mulig å endre farger, fonter, kontraster – ubrukelig for svaksynte og fargeblinde
  • Svært mange beveglige og forstyrrende elementer – ubrukelig for kognitivt funksjonshemmede (dyslektikere, ADHD etc.)
  • Følger ikke standard oppsett for navigasjon (fram, tilbake etc.)

Jeg fikk mulighet til å ta en kikk på kampanjen for drøyt to uker siden, før den ble lansert, og henvendte meg da til prosjektlederen i Teknologirådet for å si fra om problemene og be dem omarbeide  kampanjen slik at ikke disse institusjonene bidro til å fryse ut mange tusen brukere. At de ikke bidro til å gjøre nettopp det de har laget kampanje mot. Svaret fra prosjektleder Kari Laumann var, blant annet:

På mobbing.dubestemmer.no er den en del tekniske funksjoner som muligens blir vanskelig å tilrettelegge, men vi skal se på om det lar seg gjøre. Vi ønsker at alle skal ha tilgang.

De skulle se på det, men gjorde ingenting. De ønsket at alle skal ha tilgang, men gjorde ikke noe for å få det til. Dette er utfrysing i statlig regi, fra aktører som må og skal vite bedre. Når statlige etater bevisst fryser ut sine borgere i en kampanje mot utfrysing er det vanskelig å finne ord.Denne kampanjen bør straks avbrytes og lanseres først når de ikke jobber stikk i strid med deres egne intensjoner og «ønsker».

Reklamer

En tanke om “Du bestemmer – Utfrysing i statlig regi

  1. Tilbaketråkk: Du bestemmer – Utfrysing i statlig regi « Fredrik E. Nilsens Blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s