En for alle – alle for en. Nesten.

«En for alle, alle for en» er ny kampanje fra UNICEF. Kampanjen er rettet mot lærere og elever og skal være «et digitalt verktøy som bidrar til å skape innhold i den eksisterende fadderordningen og øke elevenes sosiale kompetanse». Den skal «inspirere elevene til å være deltakende, omsorgsfulle og støttende ovenfor medelever» som et ledd i forebyggende arbeid mot mobbing.

Dette er vel og bra. Fadderordningen i skolen har mye godt for seg og det vil alltid være nyttig med verktøy som får den til å fungere bedre. Problemet er at UNICEF har glemt at det finnes noen tusen funksjonshemmede elever og foresatte her i landet. Kampanjesidene er utformet på en slik måte at mange av disse ikke får tilgang til dem og dermed nok en gang blir utestengt fra aktiviteter som alle andre kan delta i. Kampanjen kan dermed, ironisk nok, bidra til det motsatte av det intensjonen er. De funksjonshemmede blir de som må ha hjelp, ikke de som kan delta ut fra egne premisser og forutsetninger.

Problemene er de vanlige:

 • Bruk av utilgjengelige Flash-løsninger
 • Tekst er lagret som grafikk og ikke tilgjengelig for støtteverktøy
 • Feil bruk av frames
 • Ikke teksting av video
 • Navigasjon vanskelig uten mus, elementer plukkes ikke opp ved tastaturnavigasjon
 • Dårlig eller manglende alt-tekst for bilder og objekter

UNICEF ble varslet om problemene for over en uke siden men foreløpig er det ikke noen tegn til bedring. Jeg har ved flere anledninger etterlyst når det vil bli fikset men så langt uten konkret svar.

Det er alltid ille når noen barn blir unødvendig utestengt fra arenaer hvor alle andre kan delta. Det er ekstra ille når det skjer i regi av organisasjoner som bør vite bedre og hvor formålet er å forebygge mobbing og utestenging.

Reklamer

6 tanker om “En for alle – alle for en. Nesten.

 1. Kristin

  Jeg ser også at de ikke har brukt title-taggen i head, noe som antageligvis vil føre til at denne bloggposten vil være hva folk finner når de søker etter prosjektet; – og iframe-løsningen gjør at det er umulig å lenke direkte til en side, hvis man (som folk flest) mangler kunnskap om hvordan.

  Ellers så er det veldig mye farger; – dvs. farger er greit, men vær konsekvent og ikke bytt bakgrunnsfarge på info fra underside til underside.

  Svar
 2. Eirik Løkke

  Hei Fredrik,

  Du tar opp en viktig problemstilling og som ansvarlig nettredaktør i ÙNICEF har jeg et stort ansvar for manglende.

  Vi burde naturligvis tenkt mer på de innvendingene på forhånd, og har satt våre tekniske partnere på saken. Akkurat når det vil bli løst og hvordan (det finnes flere løsninger her) er vanskelig å si. Men det jeg kan love er at saken har prioritet og vi jobber sammen med vår teknisk partner om å komme opp med en tilfredstillende løsning til en overkommelig pris.

  mvh
  Eirik Løkke
  Webredaktør, unicef.no

  Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Hei Eirik,

   Fint at dere tar tak i dette og svarer. Det jeg ikke helt klarer å forstå er hvordan dette er mulig. Dere som jobber med web bør være godt kjent med de kravene som finnes i loven, og de andre som er tilknyttet prosjektet er godt kjent med disse problemstillingene fra lang tid tilbake.

   At dere allikevel velger å ikke ta hensyn til dette i spesielt et slikt prosjekt er uforståelig. Resulatet er at dere jobber direkt mot de formålene dere selv har satt. Det ville jo dessuten blitt veldig mye rimeligere enn nå som dere må gjøre mye jobb på nytt for å følge loven.

   Svar
  1. Fredrik E. Nilsen Innleggsforfatter

   Alt i orden, dere skal slippe det. Det viktigste for min del er å få frem hvor viktig dette er for alle som jobber med web, og hvor enkelt det kan være om man passer på å være bevisst fra dag én.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s