VG+ for iPad – Ikke godt nok

iPad har kommet til landet for fullt og flere av de store dagsavisene arbeider med egne app-løsninger for denne platformen. VG har holdt på med forberedelser en god stund og lanserte i dag VG+.

VG+ skal være et «nytt produkt som bringer deg nyhetene på en ny måte«, og ikke en kopi av nettavisen vg.no. Selve innholdet skal jeg la ligge i denne omgang. I steden skal jeg konsentrere meg om det denne bloggen vanligvis handler om, nemlig tilgjengelighet for alle brukere.

iPad har, med rette, blitt hyllet av blinde, svaksynte og bevegelseshemmede fordi den har innebygget støtteverktøy (taleopplesing) som fungerer helt automatisk og fordi navigasjon er vesentlig enklere enn når man bruker mus på en vanlig pc. Det finnes foreløpig (så vidt jeg har brakt på det rene) ikke noen app med norsk tale men dette vil forhåpentlig komme rimelig snart.

For meg blir da spørsmålene: Hvordan fungerer VG+ med de innebygde tilgjengelighetsfunksjonene? Er navigasjonen konsistent og forutsigelig?

Det er to tilgjengelighetsfunksjoner som er innebygget i iPad og som skal fungere på tvers av hele systemet og app-ene. Det er talesyntese som endrer noe på navigasjonen (du må dobbelt-«klikke» for å starte en app) og som leser opp all tekst, navn på knapper, skjemafelter etc. Det er også en mulighet for å slå på zoom slik at man kan trykke to ganger med tre fingre for å øke til dobbelt størrelse på det skjermbildet du ser.

Talesyntesen fungerer svært godt i en del programmer men i VG+ fungerer den dårlig:

 • Mye tekst er lagret som bilder og blir ikke fanget opp av talesyntesen
 • Tekst i flere artikler fanges ikke opp av talesyntesen
 • Ingen alternativ tekst for bilder og andre innebygde elementer
 • Enkelte knapper er ikke navngitt så det er umulig å vite hva som skjer om man trykker på dem
 • Flere av knappene fungerer ikke når talesyntesen er slått på så jeg måtte ofte slå av talesyntesen, navigere meg videre og så slå på talesyntese igjen
 • Navigasjonen nederst på siden fungerer ikke når talesyntese er slått på

Zoom-funksjonen er nyttig når det ikke er lagt inn mulighet for pinch for å øke størrelsen på skrift etc. Pinch (dra med to fingre i hver sin retning for å endre størrelsen) fungerer ikke i VG+. Det er lagt inn mulighet for å øke skriftstørrelsen men den har svært små trinn og alt for begrenset skala. Om man bruker zoom i tillegg blir skriften uklar (som å bruke digital zoom på et kamera).

Navigasjonen forøvrig er lite konsekvent. Det finnes ingen tilbake-til-der-jeg-var-knapp (du må «rykke tilbake til start», bla til neste eller forrige artikkel eller gå til toppen av en seksjon ved hjelp av navigasjonsfeltet nederst. Det er også lagt opp til at man kan scrolle på førstesiden men at man må bla, side for side, i artiklene.

Ellers: Det er lagt inn en del videoer og de fleste mangler teksting for døve og hørselshemmede. Video-funksjonen er dessuten ganske buggy og jeg måtte flere ganger restarte app-en for å få video til å vises riktig.

Konklusjon: VG+ sine utviklere ser ikke ut til å ha tatt hensyn til noe av tilgjengelighetsfunksjonaliteten som er innebygget i iPad. Det er synd for de mange som vil ha enormt utbytte av et slikt produkt. Men det er først og fremst synd for VG som på denne måten sier nei takk til veldig mange potensielle kunder. Og det har dere vel ikke råd til?

Les også vurderingene til Eirik Urke og Helge Øgrim.

Reklamer

7 tanker om “VG+ for iPad – Ikke godt nok

 1. Tilbaketråkk: Tweets that mention VG+ for iPad – Ikke godt nok « Fredrik E. Nilsens Blogg -- Topsy.com

 2. Elisabeth Skarsbø Moen, prosjektmedarbeider VG pluss

  Takk for en grundig gjennomgang av denne problematikken, Fredrik.
  Vi er klar over en del av dette og vi tar med oss dine innspill i den videre utviklingen av VGpluss. Den vil være i kontinuerlig endring.

  Svar
 3. Mobil bloggen

  Måtte le litt når jeg så Vg nett i dag. Omtrent 1/3 av forsiden omhandlet VG+..
  Det er vel ikke akurat en verdens-sensajon..
  Fårstår jo at VG vil selvpromotere seg, men det fins en del viktiger ting som forgår i disse dager:)

  Svar
 4. vidar

  Tror mye av fremtidens avisutgaver kommer i slikt som ipad, og det er genialt. Hva jeg håper er at Vg beveger seg vekk ifra ukeblad mentaliteten og blir en ordentlig interessant avis, så er det noe jeg vil abonere på. Frem til det er det mest spennende hva aftenposten kommer med, og tror vi kan vente noe veldig bra!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s